tisdag 31 mars 2020

VÅRA FÖRÄLDRAR OCH VI...

Mina föräldrar var födda 1937 och fick uppleva i Västerbotten Hitlers bombplan flyga över Sverige på nätterna på vintern under andra världskriget.

Jag föddes 1962 och nu snart 58 år gammal upplever jag en COVID -19 smittspridning, virus som försämrar människors lungkapacitet om man får den något allvarligare viruset. Känner inte panik, men jag tar mer försiktighetsåtgärder då jag handlar i matbutik och apotek och håller avstånd till folk på 1 meter i butik och apotek och 2 meter utomhus. 

Nu har vi fått veta att i mitt län med flera storstäder har vi nu 57 COVID-19 smittade i länet. Så då tar man större försiktighet med handhygien i butik. Och förpackningar. Men som tur har vi i Skellefteå flera butiker med hemkörning av matvaror och produkter från apotek till dörren. Men dom smittade kan ju ha varit i kontakt med andra som ännu inte är medvetna om smittan. Så ansiktsmask som jag gjort själv blir en bra liten försiktighetsåtgärd i min ålder. Allrent med lite vatten har jag i en sprayflaska som jag använder på arbetsytor i köket och i badrummet. Så det blir att spraya på den blandningen på hushållspapper och lägga i påsar som jag kan torka kundvagnens handtag och ha en till då jag öppnar kylarnas dörrhandtag till dom varor jag köper. Så min butik har utan att tänka på virussmitta, säkrat för säkra matprodukter i kyldiskar.

Mina föräldrar, mormor, morfar, farfar och farmor hade Hitlers bombplan att ha i åtanke och minne, min vuxenperiod kommer jag ha COVID-19 i åtanke och minne.

Undra vad för hotfulla situationer våra barn ställs inför som vuxna och som dagens obetänksamma vuxna nu lämnar till efterkommande generationer. Att det blir ett allvarligt virus kan man nog vara säker på tyvärr och allvarliga radioaktiva miljöhot dessutom. Det är vad vi som föräldrar måste lära kommande generationer, kunna ha fler bollar i luften samtidigt och kunna samarbete över landsgränser.



tisdag 17 mars 2020

ATT TA DET LUGNT vs STRESS...

Då man stressar mycket och länge är kroppen lättare mottagligare för virus och infektioner. Så för ens egen hälsa ta det lugnt. Vi alla har olika dygnsrytmer som gör att befolkningen handlar i bredare tidsspektra. 

Så nu i COVID-19 period så handla för 5 veckor så alla får tag på sina produkter i butik och apotek. Bara 2-3 veckors karantän reducerar smittspridningen. Nu under karantän ta och titta på naturen runt omkring er. Och luften. NASAS bilder från rymden visar våran giftiga luft över vår jord har minskat med 80%, bara på några veckor.

Ta er tid och fundera under karantänen, hur ni vill miljön ska vara framöver. För nu kommer mycket att ändras framöver 2020. Men nu med ett nytt sätt att tänka. Inte med storskalig produktion, utan med småskalig produktion närproducerat. Vilket minskar utsläppen och antibiotikan i djurens kroppar. Att ha en liten odlingslott för många är en positiv sak även för ekonomin. Vilket minskar ner transporter långa sträckor. Visst kommer vi fortsätta om några år att resa men transporterna kommer att vara med miljövänliga. Och det viktigaste är inte att köpa en massa kläder, teveapparater, Iphones, datorer så fort något nytt kommer ut. Produkter framöver kommer vara gjort och återvändningsmaterial. Och det skonar våran miljö.

Vi har redan idag börjar tillverka vissa produkter i återvunnet material. 



söndag 15 mars 2020

DYRT TOALETTPAPPER...

En butiksägare i södra Sverige, hade lagt en toarulle i en påse och skrivit överlevnadskit 999 kronor på tom hylla det brukar vara toalettpapper. Men en stressad kund snappade åt sig överlevnadskitet och betalade 999 kronor för överlevnadskitet med 1 toalettrulle.

Det går bra att fylla på matförråd för 5 veckor, även toalettpapper för 5 veckor. Det är mer ekonomiskt. Lagra toapapper för 1 år, är i överkant. Då man måste till affär och handla färskvaror mellan varven.



fredag 13 mars 2020

VÅREN 2020...

Eftersom att människor träffas då man anländer med flyg från utlandet, så stöter man ihop oundvikligt med flera människor. Innebär att smittspridningen kommer att ta tid, även med hemkarantän. Så till slutet av juni kommer Sverige vara ute ur krisen och det anses virusfritt. Så bolagstämmor som annars man har från april till och med i maj, kommer istället att med större säkerhet lyckas genomföras med större säkerhet virusfritt augusti.

I och med dom smittade snabbt hamnar i hemkarantän och vi svenska håller karantänen. Utnyttjar hemleverans av matvaror och grannar till ärenden där man lämnar det inhandlade vid dörren, utan kontakt med den smittade. Kommer smittan vara bekämpad helt till juni. Och man här i Sverige får epidemipenning (sjukpenning) för dom som jobbar men blivit smittade. Sen har en del av befolkningen sånt jobb som görs på internet, vilket gör det lättare att jobba hemifrån.

Banker kommer att få i Sverige stödbidrag från svenska riksbanken för företag i Sverige, så dom kan få uppskov med lån och räntor under rådande kris. 

Det blir mindre pengar i plånboken för alla inklusive företag, men vi kommer alla klara oss. Det blir en ekonomisk chock med mindre pengar. Men nu kan tänja pengarna längre och få lite pengar att räcka längre, om man planerar handlingen och maten smart. Och gör mer hemlagat, mer preparerat med matinköp. Som sagt tärna rotgrönsaker, blanda frys in i förpackningar till soppor och grytor. Vitkålssallader med morötter, kålrot och stark peppar. Strimla, riva, finhacka in i förpackning och frys in. Sen ta fram lagom till att tina och blanda dressing, salladsost, sallad, tomater, inlagdgurka . Pling så har du färdig sallad. Bra under sommaren och rötmånaden.


torsdag 12 mars 2020

KARANTÄNEN...

Då man har convid-19 så kommer man att känna sig gammal, ät dom mediciner läkarna gett. Ge sig själv tid att låta kroppen läka sig själv, i sin egen tid. Vi är alla olika.

Vi är nog alla stressade av att hinna göra så mycket på kort tid och träffa så många som möjligt på kort tid. Att vi glömmer bort oss själva, att njuta av att se naturens förändringar, fåglar och deras beteenden. Sitta ute och njuta av den friska luften för ett tag, utan stressa iväg någonstans. Det är tids lyx, är vi inte själva värda den tids lyxen säg. Njuta av barn och barnbarn utan internet som kommer i dess väg. Göra roliga saker med familjen.

Det kan få fram nya sidor vi inte vi visste vi hade och få oss känna oss nakna och sårbara. För då tekniken kommit in i våra liv, så går vi och talar i våran Iphone, textar medans barnen leker i lekparken utan att delta i leken med dom. Som vi gjorde kanske förr i tiden. Och det kan komma en positiv chock för barnen att föräldrar tar sig tid med sina barn medans dom är små och vill vara med föräldrar och prata med dom i större utsträckning, än som tonåringar.

Men sen har vi ju dom ensamma som deras enda kontakt med folk är på internet. Så egentligen har vi blivit mer offentliga alla och har bredare kontaktnät över hela världen. Med människor som delar en hobby och intressen.



CONVID-19 KARANTÄN...

Nu då den här convid-19 kommit, så orkar man ju inte så mycket med hög feber och sämre lungkapacitet. Då finns bara en sak att göra, sova, dricka mycket vatten, varmt te med honung, njuta av att ta det lugnt. Och låta kroppen vila 3 veckor för att efter första gången testa och kolla om viruset försvunnit ur kroppen.

Men man inser att närproducerat i mindre format, med mindre stressade miljöer där vår boskap möter sina sista stunder och att man behandlar djuren med respekt. Så uppstår inte virussjukdomar eller andra epidemier för hur dåligt vi behandlar våra djur. Att odla grönsaker i kruka på balkong och terrass är inte så dom eller om man har mindre växthus och en bit åkermark odla som lite rotgrönsaker för att kunna lagra. Är mer nog den melodi som blir verklig i framtiden.



Denna virus sjukdom ger en lite eftertanke , på förr och nu.
Större delen av våran befolkning tar det lugnt, inser allt det kommer att lösa sig.




lördag 7 mars 2020

VÄDER...

Som isbjörn skulle tycka -6 grader Celsius och snöfall i 3 dagar på rad okej. Men för mig innebär det snöskottning  klockan 03.30 och senare på morgon så tidningsbud och post kan komma åt brevlådan för dom dagar det snöar.

Sen nu har man pustat ut och njutit av 2 DAGAR fritt från snöfall och snöskottning. Så visar väderleksfolket att det blir snöfall söndag igen.
Man känner inte direkt att...

Men man för vara glad för det lilla varje fall.


onsdag 4 mars 2020

COVID-19 GER OSS MÖJLIGHETEN...

COVID-19 är ett virus som kräver att vi sätter oss i karantän, för att på det sättet verka ut viruset 14 dagar till 3 veckor. Vissa kommer att bli sjuk och efter några veckor bli friska men med mindre lungkapacitet. Andra kommer att bli sjuka och dö av viruset på grund av försvagat immunförsvar. Sen att deras livsresa på vår jord är slut och har tjänat sitt syfte. Och deras minne gör nu mer inverkan här på jorden än då dom levde.

Det har blivit mindre produktion här på vår jord och vi konsumerar mindre miljöfarliga produkter. Som har fått renare luft, som i Kina bland annat. Måste berömma KINA från att vara ett slutet land, till att nu vara öppet och låta sin befolkning prata med övriga världen på internet det är steg i rätt riktning. Men vi idag är folk människor som är väldigt mycket uppkopplade på internet, ständigt uppkopplade sökande utåt för svar och fakta på våra funderingar. Då vi egentligen har svaren inom oss redan. Om vi lugnar ner våran levandsfart och börjar lyssna mer på vår inre röst och vad våran egen magkänsla säger om saker och ting.

Som att ta en lugn stund på morgon i en stunds meditation, med kaffe och något gott till. Jag lyssnar gärna till lugn meditationsmusik en stund under tystnad. Njuter av musiken, tystnaden och kaffet. En del kopplar av med matlagning, göra inlagda grönsaker, baka matbröd och fylla frysen med som en riktig prepper som räcker några veckor och samtidigt spara pengar. Andra under karantän målar, andra handarbetar eller snickrar som meditation. Och njuter sen av färdigt resultat. Sätter sig på balkong eller terrass och ser fåglarna hålla på mitt sitt, så ser man saker man inte hade tid att se förut. Och man kan sitta som par eller familj i tystnad och njuta av en bra film, god mat, bra musik också