tisdag 31 december 2019

2020 BÖRJAR MED...

Det är ingen snöstorm direkt, men lätt snöfall i Skellefteå nu på morgon. Och det är okej att börja nya året på det sättet.

Nej, nu blir det morgonfika denna lediga dag på nya året, för oss svenskar varje fall. Tända ljus i morgonmörkret och mys fika alltså...

Ha en bra nyårsdag, gott folk...



onsdag 25 december 2019

MILD DECEMBER...

Här i Skellefteå har det varit milda temperaturer samtidigt har jag varit glad för det och inte snöat så mycket, vilket har inneburit mindre snöskottning med värkande rygg. Och med milda temperaturer har det blivit mindre elräkning, men med julbelysning lite större elräkning än vanligt.

Samtidigt som man känner glädje ekonomiskt så miljömässigt blir man inte lika lycklig.


torsdag 19 december 2019

ÖNSKAR ER ALLA...

Önskar er alla en fridfull och mysig fredag och helg. Några dagar innan julafton...



ATT VARA HUND I JULETID...

Tänk dig att vara hund och ensam herre på täppan med familjen i huset. så tar familjen in julgran som har några söta varelser som gör mig som hund ointressant...


Ekorrar som vill ha nötter och människornas uppmärksamhet...


ATT KLÄ JULGRAN...

Tänk dig du har huggit en julgran och låtit den stå ute och vila för att ta in den. Sen börjar  du med julmusik spelandes klä julgranen, fått upp ditt julgransglitter och julgransbollar.
Då hör du knackande på julgranbollarna och ett tjattrande ljud. Du går försiktigt mot granen och särar på några kvistar och vad du ser..,


Julen är barnens fredliga högtid...

tisdag 17 december 2019

RYSK UBÅT UTANFÖR NORGE...

I april 1989 började en rysk ubåt utanför Norge kust att brinna, denna ubåt var nukleärt driven.

Nu utanför skrovet på den sjunkna ubåten har det visat väldigt höga radioaktiva mätningar, vilket i praktiken betyder att ubåten läcker radioaktivitet som är ohälsosamt höga i havsmiljö.


fredag 13 december 2019

OSTRON...

Jag har tänkt testa något nytt, äta ostron. Hittade ett recept på nätet marinad för ostron. Det föll mig i smaken. till och med köpt in en ostronkniv.

La citroner i timme i vatten så gifterna från skalet reducerats, sen rev jag citronskalen. Finhackade bladpersilja. Och prepper som jag är så gjorde jag knyten som jag la in i frysen. Och hällde citronjuicen i flaska med kork in i kylen.
Kände det var dags att pröva nytt för smaklökarna här i jul.



onsdag 4 december 2019

CITRUSFRUKTER...

Då jag gjorde apelsin nektarinmarmelad så la jag apelsinerna i en vattenskål med kallt vatten för att dra ut gifterna ur skalet innan jag rev apelsinskal. Det gäller alla citrusfrukter om man ska använda skalet i dressing och matlagning.

Man i forskning har gjort upptäckter att citrus frukter har höga gifthalter från bekämpningsmedel. Så med att lägga dom i vattenskål 1 timma innan användning reducerar halterna av gifter i våra kroppar inser jag.


DECEMBER 2019...

Sover som en stock, sen då man vaknar och tittar ut ser man det är +5 grader Celsius ute och vägen är en isbana.

Tittar ut på balkongen och den är snöfri, då inombords känner man...
Att man slipper skotta snö, det är tredje dagen. Milda temperatur ute innebär mindre elräkning. Så då inser man isen uppe i Arktis smälter verkligen snabbt, då vi i Sverige i mitt län har flera dagar med plusgrader i december.



fredag 29 november 2019

DESSERTOST TILL KAFFET...

Jag har på äldre dagar börjat äta en bit dessertost till kaffet. Sen har jag sen ungdomen en konstig egenhet, jag dricker inte kaffe ut mugg, utan ska dricka det ur riktig kaffekopp.

Nu sist har jag köpt och ätit en ost Steffo ädel Rom Cauzan, den smakade himmelskt till kaffet.

Då jag var yngre och hälsade på min moster och hon ställde fram en mugg med kaffe, alltså min blick...
Så nu vet folk runt mig att ska dom bjuda mig på kaffe ska jag ha kaffekopp att dricka ur. Nån ordning och reda får det vara...


TREVLIG HELG...

Äntligen helg...

Önskar er alla en trevlig och terrorfri helg. I början av december och fortsättningsvis.


SNÖSKOTTNING...

Då man vaknade fredag klockan 04 på morgon och ser ut, inser att man måste ut och skotta snö. Så tidningsbudet och posten ska komma fram till postlådan, hoppar man inte direkt av glädje.

Klädde på mig och gick ut och skottade rejält, det var faktiskt skönt, trotts värkande rygg. Tittade sen ut och såg att jag faktiskt var väldigt nöjd med resultatet. Gick sen och la mig och njöt av sängvärmen. Nu lördagsmorgon andra dagen jag slipper skotta snö. 2 hela dagar utan snöfall, det är jag tacksam för.



torsdag 14 november 2019

MITTEN PÅ NOVEMBER 2019...

Igår 13/11 så började med att snöa, som sen gick över i regn. Så nu är det halt. Så nu går alla givakt stelt och försiktigt för att inte halka omkull ute.

Att ha broddar på skorna är ett måste, då kan man gå mer avslappnat.



måndag 11 november 2019

KONSUMTION...

Att vara en prepper, en person som planerar vad man handlar och konsumerar. Som att planera då man handlar mat, att köpa rotgrönsaker tärna och hacka för att sen lägga in i förpackningar i frysen. Insett att det går snabbare och enklare att sen laga maten. Nu vintertid gör jag gärna grytor och soppor, för det räcker längre och är mätande.

Och man handlar inte lika ofta som förut och nu blir man mer noga undvika produkter med konserveringsmedel. Som gör att jag gör inläggningar mer nu, det blir som godare. Har gjort inlagd gurka och i laget har jag lagerblad, som jag alltid lägger i burkarna med inlagd gurka. Sen har jag gjort marmelad på apelsin och nektarin. Det blev jättegott och dessutom billigt, men det känns lyxigt.

Det är inte mycket förändringar man behöver göra för att förbättra miljön, men ju fler som gör det, desto bättre blir miljön.



söndag 27 oktober 2019

FÖRSTA SNÖN I SLUTET PÅ OKTOBER...

Bestämde mig jag skulle tänka positivt första dagen med att skotta snö.

Den var tung blötsnö, men som tur var det inte supermycket. Men upptäckte då jag kommit in att mellan tummen och pekfingret fått riktigt skavsår. Som tur har jag laddat upp med skavsårsplåster.

Så jag fått vila ryggen så jag kommer mig ut idag. Och det verkar bli uppehåll i snöandet idag.

Så nu om ett tag efter en dusch och sen får sätta mig med kaffe och en bit god delikatessost, då kommer allt kännas bättre.

Tänk vad vi människor tänker, då det är sommar klagar vi på regn eller värmen. Och på vintern att snöar eller är för kallt eller det uppenbara, det har snöat alldeles för mycket.

Man får tänka så här snön blir ju för vatten för fan och då blir det ju mindre elräkning och ingen torka uppstår direkt.

Så ta vinterns ankomst med ett asgarv, och tänk då jag skottat kan jag med rätta känna mig väldigt duktig.😁 



lördag 26 oktober 2019

VINTERTID & SOMMARTID...

Nu har vi haft sommartid och vintertid i 42 år. Vi har haft från våren sommartid och nu 26/10 klockan 24.00 gick vi över till vintertid. Alltså flyttade klockan en timme bakåt, så vi får sova en timma längre. 
Sen i slutet på mars så blir det sommartid, då flyttar vi klockan en timma framåt. Passande nog ligger det lite snö på marken, det snöade lite igår. Så söndag 27/10 har vi lite snö .

Det har alla EU länder och befolkningen har inte klagat eller demonstrerat emot det beslutet.



onsdag 23 oktober 2019

HÖSTEN ANLÄNT PÅ ALLVAR...

Nu då alla löv från björkarna fallit till marken och höstkylan sätter in. Då mörkret kommer tidigare då är det härligt med ljus. Det blir mysigare inomhus då.

Och prepper som man är så gjort apelsin, nektarinmarmelad och inlagd gurka. Och tärnat rejält med rotgrönsaker och fryst in så matlagningen blir enklare och snabbare. Inser glatt, med egen tillverkning slipper man en massa konserveringsmedel i kroppen. Och mår mycket bättre.

Okej, om ett par månader är julen här. Men butikerna har redan börjat med julpyntet. I november börjar man med matlagningen för jul och sen julpyntet till första advent.
Sen 13/1-2020 dansar vi svenskar julen ut  julpyntet och mat.


söndag 6 oktober 2019

VÄDRET 7/10...

Väderfolket på teven sa att imorgon måndag 7/10 skulle i Skellefteå bli soligt men kallt. Då inombords känslan blir...

Då gör kylan inte ett något alls, så jag känner mig tacksam för det fina vädret i början på ny vecka.


fredag 4 oktober 2019

DJUP SÖMN...

Bestämde mig på fredagskväll jag skulle unna mig sovmorgon på lördag. Vaknade lördag klockan 03.30.

Se på klockan och den visar 03.30, då blir man inte glad. kände för att... men insåg det skulle göra min medelålderskropp ännu tröttare. Så jag räckte ut tungan, det räckte.

Vaknade av att jag hade ont i nacken. Det visade jag sovit i fosterställning, legat som en boll. Nu börjar jag inse hur det känns som riktig åldring känner sig vakna på morgon varje dag.

Så i min hjärna idag tänker jag...



tisdag 1 oktober 2019

SNÖ BLEV REGN OCH STORM...

Trodde tevens väderfolk, snön blev istället regn och hård blåst. Och kyligare temperaturer. Skönt det blev ingen snöskottning än.


måndag 30 september 2019

BESÖK FRÅN SNÖGUDEN...

Väderleken på teven sa att i Västerbotten kommer SNÖ.

Alltså 1/10 kommer det att snöa i SKELLEFTEÅ, varnas för halka, så bildäck med DUBB rekommenderas, TACKA FAN för det.

På morgon måndag innan jag skulle iväg till frissan utan att se på tisdagsvädret, tog jag instinktivt fram vinterskorna. Okej, nu ska vi några dagar ha snö och halka. Ibland ska man bara lyssna på sin inre röst och instinkt.




söndag 29 september 2019

INBROTT OCH INBROTT...

Det är skillnad på inbrott och inbrott. Vad jag menar med det är vanligt inbrott sker via dörr eller fönster. Men ett rififikupp är då tjuvarna går in via taket.

Min butik där jag köper mina tekniska prylar blev i helgen utsatt för en rififikupp. Först hade tjuvarna försökt ta sig in via lagerlokalsdörren men misslyckats, sen gick dom upp på taket. Det är inte många fotspår på butikstak, vilket gör det enklare att fastställa fotspår med ultraviolett ljus.
Sen ska väl tjuvarna sälja dessa stulna produkter, vilket numera folk i Sverige tänker om det är för bra pris på produkterna (tjuvarna stulit) undviker man köpa dom. Nu mera begär köparna uppvisat kvitto innan man köper, annars blir man inblandad i köpa stulet gods.



lördag 28 september 2019

STÖDLINJE FÖR HATARE...

Man har startat en stödlinje för Greta Thunberg hatare.  Alltså kom igen....

Ignorera hatare så tröttar dom och fortsätter dom så får det dom verkar sjuka. Det här med Greta har gått över styr.

Vi har flera barn från andra länder som har i flera år verkat för en bättre miljö, dom ska vi inte glömma att lyfta fram och hylla för deras strävan.


tisdag 24 september 2019

TALL DIESEL...

I Sverige har vi olika bolag som har tankstationer, som Cirkle K , OkQ8, Preem bland annat.

PREEM är det som säljer tall diesel, som är gjort av rester från tallskogsavverkning, som kokas till tallolja som blandas med diesel. Det blir 80% tallolja och 20% diesel, det blir miljövänligare utsläpp jämfört med enbart diesel. Alltså mindre negativt utsläpp i naturen.

Men det är bara enbart PREEM som säljer denna sortens miljövänliga tall diesel i Sverige, vilket är en besvikelse. Särskilt eftersom man är medlem i Crikle K ( före detta Statoil).

Vi har här i Skellefteå vår egen kommun som säljer biogas på egna biogas tankställen, vilket innebär att del av vinsten av försäljningen av biogasen till biogasfordon går tillbaka till oss som bor i Skellefteå kommun.



måndag 23 september 2019

HÖSTEN 2019...

Nu kan man säga att hösten anlänt, satt ute på balkongen det var kallt och blåste kallt. Det var kallt och krispigt kan man säga. Men kaffet och franska delikatessosten smakade himmelskt gott till kaffet. Det var skönt, noterade att björkarna vid min bostad börjat gulna och en bit längre bort var dom gröna än. Men det var första dagen med riktig höstkyla, men om några dagar med kylan, släpper lövträden sina löv och går snart in i vinterdvala.

Idag har ungdomar kastat diskgolf , sista rundor innan dom tar bort korgarna. Och sen inträder ishockeysäsongen i Skellefteå med allt vad det innebär.





lördag 21 september 2019

MARAMELAD...

Igår fredag 20/9 gjorde jag hemlagad marmelad med nektariner och apelsiner. Följde inte något recept utan följde min instinkt. Det blev 4 mellanstora burkar med marmelad. Insåg då jag hade mitt morgonfika med ost och marmeladsmörgåsar att det inte var någon sockerbomb som dom köpta marmeladerna varit. Jag hade helt enkelt mindre socker i. För det blev en finns balans med nektarinerna och apelsinerna, den köpta smakade bara socker och apelsinskal.

Men lördagsmorgonen började soligt...


Tills jag smakade mina smörgåsar, mandelbröd med mjukost och marmelad, då...


Då blev lördagsmorgon helt underbar av att få existera...


torsdag 19 september 2019

'ALLTSÅ DENNA DAG...

I dag 19/9 har varit otroligt glad bubblig dag. Vaknade och kände mig på strålande humör, med soligt väder man kallt höstväder. Var och gjorde mina ärenden.

Sen nästan hemma kom jag vid tvättstugan hör jag som ett svagt alarm, Tittade runt men såg bara en kråka.

Denna lilla kråka hoppa kraxande omkring men rätt ur hans lilla näbb, kom ett ljud som stark påminde om bilalarmljud på långt håll. Stannade upp och tänkte har jag hört rätt. JA, det kan man säga. Kråkan hoppande kraxande med en avslutnings ljud som bil alarm på avstånd. Alltså snacka om kråkor är lättlärda, men en vild kråka imitera ett bil alarms ljudande på långt avstånd.  Fick mig att skratta gott. Det gäller att inte stressa då kan man upptäcka dom vilda fåglarna ge ifrån sig otroliga ljud 😄.

Så gott folk nu fredagen, ta det lugnt du hinner ändå göra det du ska. Ta dig en kopp kaffe sätt dig ute njut av friska luften, sitt 10 minuter i tystnad. Njut av att dra in frisk luft i lungorna se träden, fåglarna, katter och hundar omkring där du bor.

Om du inte känner för det, men en kopp kaffe och en stund av avkoppling och meditation , sitt bekvämt lägg upp fötterna och benen på mjukt underlag. Spela underliggande videon och blunda. Njut av avkoppling och musiken denna stund...



onsdag 18 september 2019

JORDNÖTTER...

Har fastnat för jordnötter, visst äter jag mellan varven popcorn men gillar bäst jordnötter.

Nötter kan man ha i sallader, grytor och i yoghurt med fiberblandning med nötter.

Fick ett infall att jag skulle testa tacos kryddor med vanligt saltade jordnötter. Så jag gjorde det, smaken vara bara så underbar och känslan...


Det var så otroligt gott !! Bara köpa 1 kilogram jordnötter på COOP kostar i Sverige 30 kronor och det räcker länge. Det är billigt dessutom, du kryddar nötterna efter egen smak och tycke. Det får kroppen såna känningar att...

Tack Jimmy Carter före detta president i USA, då som sålde din jordnötsfarm för att bli president. Det är såna som dig vi kan tacka för jordnötters välsignade existens.


lördag 14 september 2019

TALA MED BANK ONLINE...

Hade handlat online på butik i och hade glömt bort en del av vad jag köpt. Noterade i eftermiddag detta. Så jag gick online och talade med kundservice.

Men då jag talade en kundservice personal så skulle jag skriva bank, men skrev istället bak. Och skulle korrigera det ,men skrev igen bak. Och skrev om igen men det blev BAK.

Sen vid närmare kontroll så stämde det, det kändes lite snopet. Men okej det ska såklart betalas. Det var ju planerad betalning.😊 Men sen jag avslutad online samtalet insåg jag att dom på kundservice måste verkligen fått sig ett gott skratt. Skulle skriva BANK men skrev BAK 3 GÅNGER. Kontaktat min bak, det skulle ju vara kontaktat min bank.

Så jag...

Så då inser man att lördagskväll jag gjort några arbetande människor fått sig ett gott skratt och brast själv ut i skratt.

Gott folk har en trevlig kväll och helg...


SVENSK MUMS...

Jag var och handlade igår och såg extrapris på svenska mums. Det är ett kex som botten med hårt vispad grädde som en liten boll med choklad överdrag. Det åt jag mellan varven då jag var liten. Men instinkten sa mig kolla vad dom använd för produkter i paketen med mums. 

Döm till min förvåning att dom ha börjat använda PALMOLJA i våran svenska mums. Alltså VAFAN !!

Mitt mums svenska hjärta BRAST. Ingen jävla palmolja i våran SVENSKA MUMS. PALMOLJA är giftigt.

Så ge oss tillbaka våra original mums, alltså....