torsdag 15 december 2016

MIDVINTER NATTENS KÖLD...


Midvinternattens köld är hård, månen lyser upp i natten, nu molnen rullar in och snöflingor falla. Vad djupt in i midnattstimma , snöflingor träden klär med dess vita skrud. Nu i vintern vi nalkas julefrid, vår familj och samlas för julen barnens högtid är.


Sent på natten före julaftonsmorgon, då husfolket sover trippande på tå då tomten kommer med lykta och julklappssäck.



Ser vad barnens listor förtäljer, för han vet ju vem som snäll varit. Och se att huset i ordning är, så husfolket gott sova kan. Slänger dock ett öga på att husfolkets vuxna och barn gott då sova i denna midnattstimma.



Sen sig ut ur huset beger med lyktan som lyser att se djuren i ladugården har.



Ser så att barnens kanin har nåt gott att äta och halm att mysa uti. Ser  på kor och häst sen en jultomte kram dom får, styrker sitt skägg och undrar vart tiden flyger iväg, åren dom går hoppas husfolket lugnet får och harmoni i hemmet bestå även om kärvare tider kommer. Nä, nog måste jag ett vakande öga hålla att kära husfolket ej glömt nåt, ej heller nåt hända dem eller huset nåt.



Sist uti hundens boning sig beger, så gott att du min vän glatt viftar på svansen, då jag om natten dig besöker. Se gott att för dig ombonat gjort, att värna om en jaktkamrat och barnen vän, det mitt hjärta värmer . Att husfolket goda gärningar denna månad utför, det bringar glädje för den lilla hjälp man får. Då sig komma en belöning att ett leende då bringa, då den hjärtesorg har, att lite lisa för själen få, så lite tid det ta. För det lilla jag gjort då för en stund då sin hjärtesorg glömma, då vi nu uti juletiden komma.



På julaftonen tomten kommer, med barnens julklappssäck. Med sitt vita skägg och frågan finns det några snälla barn här. Då vi är små kan lite betyda så mycket, som ger trygghet och harmoni. Vart land sina jultraditioner har, vad gör det, för tomten klappar delar ut i vart hus. För med julen lite magi ska ha, annars livet trist sig blir.

Så gott folk GOD JUL önskar man i vart hem hus, att julefrid och mys ni må tillbringa, denna juletid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar