lördag 31 december 2016

SVENSKA NYÅRSAFTON..


Här i Sverige har det varit lugnt som en vanlig helg förutom att folk har avfyrat nyårsraketer.

I norra Sverige har en 3 stycken, en av dom ett barn omkommit i en trafikolycka med 4 bilar inblandade. På halt väglag.

Eeons elkunder blev utan ström i Malmö på grund av en huvudledning slogs ut och sen hela fördelningsstationen. 55000 blev strömlösa. Och utredning pågår.

Och en villa brann ner i Malmö.

Man kan som säga som en vanlig helg, lugnt. 

BOMBDÅDET I IRAK...


Mina empati för dom familjer som förlorat sina familjer i det nyligt gjorda bombdådet på marknaden denna nyårsafton 2016 i Irak.

'PUTIN & TRUMP STOPPAR MELODIFESTIVALEN I UKRAINA'...


Man inser med Putin och Trumps kompanjonskap så kommer Trump att dela upp Ukraina mellan oligarkerna. Så goda affärsvänner som dom är.

Mer etiskt riktigt av Vladimir Putin vore om han tog tillbaka sina islamistiska terrorcell, pro-ryska rebeller och Kadyrovs militär och ryska militären från nordöstra Ukraina, som dom tryggt kan genomföra melodifestivalen. Och deltagarna från dom olika länderna.

Så nån glädje vi har att se framemot våren 2017. Så då blir inte vår syn på Ryssland och Putin helt nattsvart.

SVENSKA NYÅRSVÄDRET...



Svenska nyårsvädret milt i södra Sverige och Skellefteå med norra Sverige -10 grader.
Snön regnade bort en del igår 30/12 och idag kallt, men is halka på gångvägar som bilvägar. Vissa gröna fläckar där snön smält bort är det i Skellefteå. Det är inte bara i nordpolen snön smälter utan i Sverige också.

Ha en bra nyårs dag gott folk. 

fredag 30 december 2016

LÅNGHELG...


Ja, då var det långhelg igen, lördag, söndag och måndag helgdagar här i Sverige. Men affärer är öppna några timmar idag och på måndag 2/1-2017.

Dagens melodi var ledig och shoppa. Fast jag kan tänka bättre saker att göra än att bränna pengar.

Här i Skellefteå är det minusgrader och ishalka efter en regndag igår. Så broddar på skorna är att utmärkt säkerhet för att inte skada sig.

Ha det idag.

VARIT I RYSK UBÅT...


Jo, faktiskt har jag varit i en rysk ubåt. Det var på 80-talet då vi hade bra relationer med Ryssland. Gick ner till Stockholm hamn där det var ankrat en rysk ubåt. Det var intressant gick runt och tittade, sen kom jag ensam i en del av ubåten och öppnade dörren, där var en stor missil. Snabbt kom en ubåtspersonal och sa här får inte allmänheten vara. Jag frågade om den var kärnvapenbestyckad, han blev väldigt nervös. Sa- jag ska inget säga, så var lugn.

Men avtalet dom hade med svenska marina militären var ingen bestyckad missil på ubåten, men den var kärnbestyckad.


Jag har en förmåga att få veta mer än jag borde, men med åren har man lärt sig att hålla på saker och ting. Och inse nån gång kommer mina kunskaper till nytta.

Så stängs en dörr öppnas en ny dörr.

torsdag 29 december 2016

NYÅRET INFÖR DÖRREN STÅR...


Hej och hå nu nyåret för dörren står, vad för saker nu i vårat liv ska ske. Men var tacksam för positiva roliga förändringar. Och ta dom tuffa med insikt ur det jobbiga växer alltid nåt nytt och positivt.

Så gott folk mys med tända ljus och krama extra era husdjur och njut med god mat och skratt med djur och vänner goda sällskap. För smällare hör våra älskade husdjur 5 gånger högre än du, så skänk aktivt en tanke till våra fyrbenta djur att nära djur inte smällar och raketer tända.

Gott nytt år på nytt igen jag önskar er alla.

måndag 26 december 2016

DET SNÖAT LITE...


Det har snöat 2 centimeter här i Skellefteå igår, så lite snö har vi. Men det är nollgradigt på termometern.

Men huvudsaken det är snö på marken, men för att vara december är det ovanligt milt ute. Såg ett natur program där dom visade att många isbjörnshonor med sina ungar börjat sova ute under bar himmel på grund av värmen och att grottan hon sovit i förr rasat av mildare temperaturer.

söndag 25 december 2016

ARKTIS SMÄLTER...


Då man ser detta i bilder från Arktis då inser man att det håller på att smälta rejält. Och då isbjörnar med sina ungar dom får som finns kvar sover under bar himmel för deras snögrottor inte är säkra längre på grund av snösmältningen då är det allvarligt. 

Sen att det inte finns så mycket sälar heller vilket reducerar födan för isbjörnarna.

ÖNSKAR RYSSLAND,,,


Och Rysslands medborgare önskar jag en fridfull och olycksfri fortsatt jul.
Och Gott Nytt År.

JAG ÖNSKAR ER...


Önskar er alla en fortsatt trevlig jul helg och ett Gott Nytt År.

OTURS FÖLJDA RYSSLAND...


Först var det ett passagerarplan som störtade i Sibirien, sen var det 74 ryska medborgare som drack alkohol som var utspädd med en finare variant av Etanol: Metanol alltså läkarsprit som är dödlig för människor att dricka. Sen blev Rysslands Turkiets ambassadör ihjälskjuten på grund av en sunnitisk polis tyckte att rysk militär blundade för mycket vilka krigsbrott Assads militär begick i Aleppo.

Och nu störtade ett rysk plan med ryska militär kör direkt efter start från Sortji på grund av ett tekniskt konstruktionsfel. 


Man kan faktiskt säga att Ryssland har kommit in i olycksbådande period i sitt oligarkstyrda land. Undra vilka beslut som kan bryta den olycksbådande period Ryssland kommit in i av Kremls beslutande elit, alltså Putins inre cirkel.

lördag 24 december 2016

RYSKA STÖRTADE PLANET...


Mina djupa empati till dom familjer som förlorat sina anhöriga i det kraschade planet som skulle från Sortji till en rysk flygbas i Syrien för att sjunga med en kör en nyårshälsning.

NU VID DATORN...


Nu jag julaftonsmorgon Twittrat, Bloggat och Facebookat om ditt och datt, nu min kaffetarm suger.


Så jag nu tackar er mina vänner för ni en stund er tagit tid att mina nedskrivna tankar läst, så nu mitt kaffe ska koka sen med tända ljus avnjuta, för att sen roliga julfilmer på teve titta. Tack för att ni mig hitta och troget finna mina skrivna tankar åter värda att läsa är.

God Jul önskar jag eder alla.

fredag 23 december 2016

GOD MORGON BÅDE HERRE OCH FRU...


God morgon både herre och fru i vart hus och hem, nu julen anlänt. Så sluten upp i önskan om att denna dag må bli fylld av glädje och harmoni. Och tacksamhet för livet och vad livet hittills gett.

Så god morgon i vart hem och hus, nu denna juldag tillmötes går. Så var nöjd med vad livet ger, med både dalar och uppgångar, så du i livets goda stunder mer uppskattar vad du har. För med trägen vilja du vid målet rikt belönas, att dina ansträngningar fått sin lön, då blir och segerns sötma allt ljuvare.

torsdag 22 december 2016

JULAFTON...


Jag önskar er alla en lugn och glädjefull jul, nu i helgen då vi i vart hus och hem då vi samlas för att fira denna högtid. 

onsdag 21 december 2016

GOD MORGON GOTT FOLK...


God morgon denna torsdag 22/12 dagarna före julaftonsmorgon, då högtidsstund vi samlas. Må det bli en fridfull högtid, så barnen en stunds glädje i krigszonerna kan känna. 

Glöm ej heller bort djuren nåt extra gott vill ha, tänk vad en kram dom kan glädja sig åt, men ej choklad då det blir som ett gift för deras kroppar.

Så gott folk god morgon och ha en trevlig dag ...

KRUTONGER...


Gjort en laddning med krutonger till mina vitkålssallader.
Faktiskt så blir det godare med att göra själv förutom att det blir billigare.


Så efter morgonstöket så suger det i kaffetarmen. Ha det gott folk.

TURKISKA TV-SERIEN FÖRVÄXLINGEN...


Alltså då man ser den turkiska tv-serien förväxlingen, såg nyss 76 delen. Här gäller det att parera dom gamla fördomarna om kvinnans heder. Att den rika kvinnan Dilara ställer till problem för den fattigare kvinnan då flickorna kommer till sina rätta familjer. Men den rika mannen Cihan inser han vill skiljas från sin fru och efter ett tag blir kär i Cansus biologiska mamma. Och med intriger gör Cihans fru och Cihans pappa allt för att ställa Cansus mamma, så hon får dåligt rykte.

Man blir så in i serien så mentalt blir det som att se på en boxningsmatch. Dom som fastnar i hjärtat i denna serien är faktiskt Cihan, Cansu och Cansus mamma. Cihans fru och Cihans pappa vill man doppa i honung och ställa framför en bikupa.

På ett roligt och spännande sätt tar serien upp att kvinnor i dom arabiska länderna kan utan deras medverkan råka väldigt illa ut, då det är oerhört viktigt med en kvinnas heder. Det ger kvinnorna ett allvarligt underläge kan man lugnt säga.

Men jag ger bra betyg till skådespelarna för deras insatser, Turkiets president kan vara stolt över en sån bra produktionsserie och skådespelare.

VINTERVARMT...


Då termometern visar + 5 grader upp till + 10 grader på morgon och kväll men även på dag nu i december här i Skellefteå. Så tar man inte av sig och lägger sig och solar direkt, men nära inpå. För på vissa ställen då man går ut blåser det kallt och då är vinterjackan bra, men sen en bit till då man går är det vindstilla och varmt. Så man biter ihop och går med vinterjackan på ända hem, resultatet blir svettig och sen in i duschen. 

Dom har lovat på väderleken på teven att det ska snöa lite till julafton, snacka om att jag hoppas på det. En jul utan snö är ingen jul för mig. Jag har till och med saknat snöskottningen, helt otroligt för att vara jag. 

tisdag 20 december 2016

FYRVERKERI OLYCKAN I MEXIKO...


Jag hoppas ingen rökte på denna fyrverkeri marknad, en marknad enbart med olika sorters fyrverkerier verkar det har varit.


Min empati till dom familjer och anhöriga som förlorade sina anhöriga i denna olycka.

måndag 19 december 2016

LASTBILS ATTACKEN I BERLIN...


Min empati till familjerna som förlorade sina anhöriga i attacken i Berlin.

Fördömer attacken.

söndag 18 december 2016

LIVETS GÅNG...


Livet har brutit med mig några gånger.
Det har visat mig saker jag inte velat se.
Jag har upplevt sorg och misslyckanden.
Men en sak är säker...
Jag reser mig alltid upp, men ej i bitterhetens tecken. För segerns största sötma är att visa jag lever mitt liv i lycka, när jag det onda ryggen vänder.

För om jag som dom nu sjunker i bitterhetens träsk så med onda bittra tankar jag då vandra, då glädjen i mitt liv försvinna. Och min tid på jorden att leva med att skapa mina barn existens med en bra miljö, jag då inte hinna. För jag vill då inte barnen ska finna sitt arv som en dålig minne av vad vi vuxna lämnat våra barn.
Så jag höjer mina krav på det jag som arv lämnar mina barn, för vad jag gjort som vuxen sin prägel på mitt barn sätter. 

Var förälder sitt avtryck sätter, en del stora och en del små. Frågan är bara vad vill du ditt avtryck ska visa ditt barn ?

INTE VINTER MER VÅR...



Detta är en väderkarta för måndag klockan 13.00.Här uppe idag kommer det tydligen att bli + 6 grader i DECEMBER.


Och gott folk klockan är snart 05.30 på morgon och det är +12 grader ute på morgon nu. Nu inser man att det är högrisk för en snöfri jul. Och det är bara DECEMBER.

ATT GÖRA FEL...


Folk förändras, saker går fel.
Men kom ihåg livet går vidare.

KOMPLIMANGER...


Vi borde bli bättre på att våga ge komplimanger både till andra och oss själva.

Det är stärkande.

ATTENTATET I JEMEN...


Min empati till familjerna till dom 40 soldaterna som dog i attentatet i Aden Jemen. Beklagar förlusten, fördömer attentatet.

lördag 17 december 2016

VÄDRET SÖNDAG 18/12...


Det verkar som det ska bli fint väder idag. Och nollgradigt. Ovanligt för förr i tiden var det några minusgrader åtminstone. Men för tillfället har vi varje fall snön kvar, än så länge.

RYSK MAKT ELIT VÅLDTAGIT RYSK ELIT IDROTT...


Många idrottsexperter har börjat anse att Vladimir Putin och hans KGB kompisar inte är så coola längre. Som en del säger ryska makteliten våldtagit ryska elitidrottssektorn. Dom har med sin maktfullkomlighet börjat dopa elitidrottare för att dom måste höja prestigen vad dom själva tycks sakna.

Men idrottstävlingar utgår ju från att vinna hederligt och tävla i god gemenskap. Hur kan man göra det då man fuskar med droger. Det visar mer på hur ryska makteliten tillskansar sig affärsvinster och makt och att det är okej för dom ryska oligarkerna.

Men tycker man det är okej att riskera ryska idrottares hälsa och liv. Men jag tycker man kan inte kräva hur mycket som helst ur en idrottare, för det innebär korta karriärer med megastora löner som inte många idrottsklubbar har råd med. Så idrottsrörelsen har bundit ris åt sin egen rygg kan man säga.

fredag 16 december 2016

JULTOMTE...


Snart tomten anländer med klappar till barnen små, nu undrar barnen må min önskelista bli beviljad. För nu jag varit duktig i skolan och hjälpt mor med husliga sysslor. Då jag min glädje visar över mina önskade klappar tomten bringat.

HELT OTROLIGT...


Helt otroligt var ute och gick några ärenden så jag skulle få frisk luft. Det är +10 grader ute här i Skellefteå idag. Milt i luften men marken är frusen, men nu börjar den tina upp i plusgraderna. Vissa dagar nu runt juletid längtar man tillbaka i tiden då det var vinter och minusgrader. 

Väderleken på televisionen förutspådde risk vi i norra Sverige skulle få plusgrader så viss snösmältning det ser ut att bli så. Att vi måste gå över till mer miljövänligt är det inte snack om, det blir inte bättre över en natt men vi fördröjer rejält flera årtionden klimatförändringarna för kommande generationer.

torsdag 15 december 2016

GODMORGON I ARLA MORGONSTUND...


God morgon både herre och fru, nu i arla morgonstund lyktorna är tända och mörkret ute kvar. Nej, jag tror jag vaknade före tuppen denna dag. Men ack vad gör det, fredag det är helgen som stundar. 

Här snön lyser vit trotts våra plusgrader ute, glad att snön är kvar. För julen utan snö är ingen jul för varken barn eller vuxna. Så gott folk snart klockan 03.30 är jag önskar eder alla en glädjefylld och produktiv fredag, både herre och fru.

PUTIN OSS VILL HA...


Nu framkommit har att Vladimir Putin med internet sig tagit kontroll över annat lands politikers e-post. I USA han både demokraterna och republikanerna svaga punkter hittat, men det viktigaste för han att Trump med sina gelikar till makten komma. Då vittring av segerns triumf han ana. Att nu övriga världen i korruptionens träsk vill oss putta. Nej, vi säger ej i Putin korruptions tillvaro vill vara med otrygghet, droger och våld då vardag blir.

Så nu ena mer vi bli, då Rysslands korruption staten sänka, då mer uppenbart det blir, att hans värld så åtråvärd ej är. Så ur nåt tråkigt gott kan komma, frågan hur han sig ställa då övriga världen ej han till världsledare hava. Undrar om han bana byter eller sin bestämda väg fortsätta.

MIDVINTER NATTENS KÖLD...


Midvinternattens köld är hård, månen lyser upp i natten, nu molnen rullar in och snöflingor falla. Vad djupt in i midnattstimma , snöflingor träden klär med dess vita skrud. Nu i vintern vi nalkas julefrid, vår familj och samlas för julen barnens högtid är.


Sent på natten före julaftonsmorgon, då husfolket sover trippande på tå då tomten kommer med lykta och julklappssäck.



Ser vad barnens listor förtäljer, för han vet ju vem som snäll varit. Och se att huset i ordning är, så husfolket gott sova kan. Slänger dock ett öga på att husfolkets vuxna och barn gott då sova i denna midnattstimma.



Sen sig ut ur huset beger med lyktan som lyser att se djuren i ladugården har.



Ser så att barnens kanin har nåt gott att äta och halm att mysa uti. Ser  på kor och häst sen en jultomte kram dom får, styrker sitt skägg och undrar vart tiden flyger iväg, åren dom går hoppas husfolket lugnet får och harmoni i hemmet bestå även om kärvare tider kommer. Nä, nog måste jag ett vakande öga hålla att kära husfolket ej glömt nåt, ej heller nåt hända dem eller huset nåt.



Sist uti hundens boning sig beger, så gott att du min vän glatt viftar på svansen, då jag om natten dig besöker. Se gott att för dig ombonat gjort, att värna om en jaktkamrat och barnen vän, det mitt hjärta värmer . Att husfolket goda gärningar denna månad utför, det bringar glädje för den lilla hjälp man får. Då sig komma en belöning att ett leende då bringa, då den hjärtesorg har, att lite lisa för själen få, så lite tid det ta. För det lilla jag gjort då för en stund då sin hjärtesorg glömma, då vi nu uti juletiden komma.



På julaftonen tomten kommer, med barnens julklappssäck. Med sitt vita skägg och frågan finns det några snälla barn här. Då vi är små kan lite betyda så mycket, som ger trygghet och harmoni. Vart land sina jultraditioner har, vad gör det, för tomten klappar delar ut i vart hus. För med julen lite magi ska ha, annars livet trist sig blir.

Så gott folk GOD JUL önskar man i vart hem hus, att julefrid och mys ni må tillbringa, denna juletid.

onsdag 14 december 2016

NÄR VI ÄR MYCKET PÅ DATORN...


Kära tomte, förklara busig...

När vi är för mycket på datorn har våra husdjur en förmåga att klargöra att vi inte får glömma deras existens.

Det är därför vi älskar deras bus även om det medför lite extra städning.

tisdag 13 december 2016

GOD MORGON GOTT FOLK...


God morgon gott folk, må eran dag bli en välsignad dag.

Här i Skellefteå har det snöat 1 centimeter, lite snö alltså. Men ändå blir det en vit jul kan man lugnt säga.
Ha en bra dag.

SKYDDSÄNGELN...


Nu i vår värld finns 2 olika val, väljer man att göra som Trump och Putin så om inte mänskliga lagen dessa herrar når, då sen oväntat naturen sin räkning vill betalt ha. Se vad Usam Bin Ladins familj betala fick då inte mannen Usam för sin ogärning notan betalade, sen då halva familjen med sitt plan till marken störta. Ja, se naturen sin räkning vill betalt ha, då på det oväntade sätt man kan tro.

Nu med stigande frustration vi uttala att se så destruktiva krafter till makten komma, men vi må oss besinna. Vi klara oss, vi nya vägar hitta att leva på dom moraliska goda grunder vi våra liv baserat. Se dock Putin på en del affärer snuvad bli och med stor misstro på hans ord, vi nu fram i tiden vandra. Att med insikt vi redan har att notan för Putin med sitt land må i framtiden betala, så med vetskapen att segerns sötma i rus kortvarigt bli med en bitter eftersmak snart komma.

För då vi annan god väg väljer, då vi i skyddsängelns trygga händer vila, så gott folk hav gott mod.

måndag 12 december 2016

MASSMORDEN I ALEPPO...


För dom syriska oppositionens befolkning som nu blev massmördad i Aleppo av syriska och ryska militär styrkor då dom drev rebeller och DAESH ur staden.
Nu era liv tvärt till ända blivit på ett ovärdigt och ofrivilligt sätt, allt för att stärka Assad makt i landet. Det enda ni ville att få leva i fred och frihet. Nu kan ingen mer Assad eller Putin hota er mer eller plåga era kroppar. Så vila i frid, det kommer sen en räkningens tid för dessa herrar Putin och Assad, då inte människans lagar straffa utan naturen räkningen vill ha betalt, på ett grymmare sätt än mänskliga lagen. Vi tänder ett ljus för hedra minnet av er, men detta som i Syrien skedde ska i historieböckerna bli tryckt. Så lärdomens penning ska veta pli, att inte upprepa denna massaker från Aleppo Syrien 2016.