lördag 27 juli 2019

VÄRMEBÖLJA I MINA ÖGON...

27/7 vaknade man och kände sig svettig, men struntar i det och går ut på balkongen och sätter sig och fikar. Då börjar svetten rinna. Kändes varmt på balkongen. Hade bestämt mig för att göra inlagd gurka för lagring, svetten rann.

Herregud tänkte jag så varmt, gick till köksfönstret och tittade på termometern som visade +40 grader Celsius i skuggan, då brast jag...


Då man bor i en stor sänka mellan två höjder visst fan blir det varmare är vad metrologerna säger på teven.


Vilket innebär på balkongen då jag satt var + 44 grader Celsius. Alltså det finns sommarvärme och jävla sommarvärme. Det blev för mig det senare.

Nu 28/7 i skuggan på morgon är det +30 grader Celsius och i solen dryga +32 grader Celsius för nu blåser det svalare, som nu har Skellefteå fått tack och lov fått kraftig vindar som gör det svalare ute.


söndag 21 juli 2019

KUNGSKOBRA...

En kungskobra kan bli upp till 6 meter och kan döda en elefant.

En kinesisk bonde trodde en inbrottstjuv var på väg in i huset på natten. Trodde han skulle komma ner från ett träd nära huset. Men det visade sig vara en kungskobra på 3 meter, som hade mål i sikte på bondens höns.

Dom lyckades fånga in denna giftiga marodör innan han kom åt bondens höns. 

Denna karta med rödmarkerade områden, har kungskobror. Så då undrar jag hur kan en kungskobra på 3 meter försöka ta sig in i en bondes fastighet i KINA ?   Fick kolla upp vilka länder som har kungskobra. 



lördag 20 juli 2019

DATAFRITT...

Jag klarade det, 48 timmar utan vara på nätet, ingen Iphone, laptop eller Ipad.

Lyssnade inte heller på nyheter på teven, utan njöt av det fina sommarvädret och mådde hel och hållet toppen.

Det är ganska skönt jag inte blivit internetberoende...



torsdag 18 juli 2019

GÖKEN...

Då jag sätter mig på min balkong på morgon, så hör jag göken. Tänk att en sån liten fågel låter så mycket med sin basröst till hoande. Den är en slug liten rackare, som gärna utnyttjar andra småfåglar till att mata den, så slipper han jaga maten och sparar därmed energi.

Så på det sättet tycker jag göken är en rolig liten rackare.





MANDELMANNS GÅRD...

Har börjat följa kanal 4 serie Mandelmans gård. Nu är jag Mandelmanns biten helt igenom.

Dom är det coolaste par jag följt som programserie. Med vindkraftverk som energikälla på gården, helt självgående, självförsörjande. Helt underbart, med att följa dom odlar ekologist och miljövänligt. Och djuren som fjällkorna som jag har erfarenhet av och tycker om, fåren som jag också har erfarenhet av och gillar. Gäss, höns, katter och hundar. 

Snacka om man börjar längta tillbaka med livet på landet. Men bra recept och tips på olika odlingssätt. Och ser det är inte bara jag på ålderns höst som uppskattar naturen och vilda djuren lite extra. och känner tacksamhet vad naturen egentligen har i skafferiet om vi är öppen för att se det och ta hand om det för efterkommande generationer. Och den glädje djuren egentligen ger oss helt gratis.

Tack Marie och Gustav Mandelmann för att ni bjuder på er själva och hur ni sköter en ekologisk jordbruk i Skåne Sverige.





lördag 13 juli 2019

INTERNATIONELL SOPPA...

Prepper som man är, alltså en person som bunkrar mat och annat. Har ordnat mattillbehör för några veckor framåt. så matlagningen går snabbare, så man hinner njuta av sommaren som är kvar innan hösten.

Stått denna lördagsmorgon 13/7 och rivit och gjort ordning några portioner med sallad, med rårivna morötter, svensk odlade bönor, men amerikansk majs och stark peppar tärnat. Och lagt in i frysen.

Sen tärnat kokta rödbetor, råa morötter, kålrot, amerikansk majs och svensk odlade bönor och vissa förpackningar med stark peppar i. Sen ordnat för köttgrytor. och fryst in.

Inser att mycket av matgrytor och soppor blir internationella med svenskt inslag. men det smakar så mycket godare med hemlagad mat.


Fin avkoppling och man blir på bra helghumör...


onsdag 10 juli 2019

RYSKT VÄGBYGGE...

Nästan 15 år har det varit prat om med Ryssland, Sverige, Norge och Finland, om en väg från nordligaste delen där gränserna mellan Sverige, Norge, Finland och Ryssland möts ner genom Ryssland till Kina.

Nu har ryska regeringen rustat upp en bit av ryska M7, men en rysk bilist visade en video från då han körde på den nyrenoverade vägsträckan.

Då tänkte jag välskakad åktur med sönderskakad bil. Jag beundrar dom ryska befolkningen med sina bilar som kör denna vägsträcka. Ni har min djupa bilempati.



söndag 7 juli 2019

OPIATER...

Det är på YouTube jag stött på videos gjorda av amerikansk polis, som visat i vädjan till allmänheten om att sluta använda opiater. Vad jag lärt mig av dom videos så är opiater substanser av opium men starkare än opium.

Den försätter personen i transliknande tillstånd, men i medicinska termer, stänger den av en människas kroppsfunktioner, man får ökad saliv, man tappar förmåga till hålla munnen stängd, förlorar förmåga till hålla urin eller avföring. I början kan man tycka själv det är i ett härligt tillstånd att befinna sig i, men ser ganska otäckt ut för utomstående.

Ur medicinsk synvinkel reagerar olika människor olika på opiaterna, efter ett tag konsumtions användning försätt kroppen i koma, vilket kräver sjukhusvård för att komma ur, för då är medicinsk motståndskraft mot sjukdomar utraderade. Om man inte får sjukhusvård, börjar dom inre organen stängas av och till sist avlider missbrukaren. 

En del tål opiaterna längre och en del tål dom inte alls, men då poliserna spelat in dessa videos och lagt ut dom på YouTube är det för att avskräcka. Och det avskräcker verkligen då man får ser barn på 12 år påverkade av opiater. Och en del av barnen dör av opiaterna.


Dom drogpoliser i USA som jobbar emot droger och nu i dessa YouTube videos kämpar för dom unga drogmissbrukares liv i USA, stor heder till er för eran kamp emot dessa dödliga droger.

Nu återstår det att se vad den ryska polismyndigheten i Ryssland hanterar opiaterna som nu börjat missbrukas bland dom ryska unga missbrukarna. Om dom ska följa amerikanska polisens exempel i kampen mot drogerna och ha staten på sin sida.


torsdag 4 juli 2019

HELGEN KOMMER DÅ...

Fredagar släpper man som loss, så mina damer det är dags för oss att få lite ögongodis 😉…


Kom ihåg skönheten sitter inte på utsidan utan den finns i dom inre egenskaperna...

Med humor kan man komma långt...



KALLA JULIMÅNAD...

Jag tycker det är skönt och mysigt att sitta ute på balkongen på sommaren och fika med fågelkvitter i bakgrunden och frisk luft.

Men början på julimånad börjar kylslaget, så det blir tjock varm morgonrock på sig, med varm filt över benen och senare kaffe.

Det gäller bara klä sig för vädret och inte låta vädret bestämma om du ska vara ute eller inne på grund av lite kyla. Men man känner sig positivt glad att börja morgon ,ed frisk luft...