tisdag 28 maj 2019

NEDSLÄCKT LAND...

Sveriges televisions övning med en grupp människor hur dom reagerar vid längre strömavbrott, tycker jag är väldigt intressant.

6 personer bor i toppmodernt hus, med senaste teknologin. 6 andra personer på landet enklare hus med kamin.

För vare sig man är i diktaturland eller demokratiskt land kan man råka ut för solstormar som slår ut elen i hela landet för 10-12 dagar eller mer.

Jag är ju som person att jag storhandlar, portionerar upp grönsaker gör som sallad, skivar kött, delar kyckling och fryser in detta. Fryser in pålägg, bröd , till skafferi köper makaroner, rostad lök, popcorn, nötter, dressingsmix, matolja, kaffe, te, honung, socker, mjöl. Till kylskåp smör, buljong,  salladsost, dressing, juice, sallad, tomater, gurka. Livets nödvändigheter. Så om jag far bort och har med mig så slipper jag otrevliga överraskningar och kan fokusera på att leva. 

Sen hur man ska lösa det med energi till fastigheten man bor i, så tror jag på egen vindkraftsturbin, som man äger själv och därmed slipper månatliga elräkningar. Så då har man ett mer slutet system och är mer oberoende.

Men det ska bli intressant och se hur dom deltagarna i övningen hanterar 12 dagar utan ström och hur dom hanterar matprovianten och sen vad dom lärt sig då övningen är över.

Min morfar, farfar och föräldrar berättade hur det var under Hitler flygplan flög över Västerbotten. Och dom satt inomhus med mörkläggningsgardiner. Sen bodde jag med min morfar 1 år. Och det var väl från honom och förr en liten budget jag lärde mig planera ekonomin bättre och maten. Nu gör jag det rent på rutin, vilket reducerar matkostnaden med 30%, vilket jag kan göra annat för övriga pengarna.


söndag 19 maj 2019

GÖRA OM...

Då jag hade vårstädning av min garderob, upptäckte jag 3 klänningar jag inte längre får in min byst i. Så insåg dom syr jag om till kjolar istället.

Kloka gumman som jag är. Tidigare hade min favorit affär rea på gurka , så då gjorde jag en jätteladdning med inlagd gurka. Behöver inte köpa gurka för resten av den här sommaren, har som pålägg på mina frukostmackor och sallader.

Man får se livets små ljuspunkter...

Som nu på sommarfixad balkong dricka gott kaffe med god ostbit till, samtidigt som man lyssnar på fågelkvitter.

Då man sitter och kollar in kråkornas små egenheter, kan dom verkligen ge en ett gott morgonskratt...



onsdag 15 maj 2019

MORGONBESÖK...

Sätter mig på min sommarfixade balkong med mitt morgonfika. Hör 100 meter bort göken från sin skogsgömma och fågelkvitter. Efter ett tag landar en kråka på taket ovanför min balkong, trippa en bit till upp på taket. Sen släpper en sten som rullar ner som ett hög ljuds muller i morgontystnaden. Säger åt kråkan att sluta och flyga iväg. Då kråkan snällt flyger iväg.

Har haft unga kråkor för några som bet sönder min vaxduk på mitt balkongbord. Kråkor som bajsat sen jag städat min balkong. Men nu har det några år varit lugn med kråkor och deras ironiska bus.

Men då man sitter och njuter av morgonlugnet och fågelkvitter och sen störs av att kråka släpper sten på plåttak nerför plåttak till stuprörsrännan, ALLTSÅ...




onsdag 8 maj 2019

BALKONGEN KLAR FÖR SOMMAREN...

I strålande solsken gjorde jag iordning balkongen. Lade konstgräs på balkonggolvet. Balkongens djup är 170 centimeter och konstgräset 2 meter. Så efter skärande och trixande fick jag hela balkonggolvet täckt med konstgräs.

Sen hade jag köpt parasoll. Så upptäckte jag parasollet är 3 METER i DIAMETER. Men insåg det gjorde inget för jag fick skugga över ansiktet så jag kunde njuta av kaffet på balkongen.

Ibland kan man skratta åt sina köp...




Då är ryggvärken lättare att stå ut med. Och tänka nu är det gjort och jag kan njuta resten av kommande sommar.


SOMMARFIXA...

Som man säger snart sommar, glöm för fan inte hatten...

Vaknade upp på morgon och skulle putsa fönster och sätta upp sommargardiner, vad skådar mitt öga, BLÖTSNÖ på marken. Ska imorgon sommarfixa balkongen. Märkt det är fler som också sommarfixa sina uteplatser, så det sista man vill ha är SNÖ...

Så...    


SOMMAR, SOMMAR....

torsdag 2 maj 2019

VÅRSTÄDNING...

Nu i vår så tänker man nu måste jag vår städa. Det känns lite tungt. Men då jag putsade köksfönstret så blåste det kallt, men som tur gick det fort att putsa fönster. Sen bytte jag gardiner och gjorde sommarfint fönster.


Då kommer dråpslaget på natten minusgrader och snömolnen hopar sig på himlen. Då inser man det är för tidigt att ta vardagsrumsfönstret. Så nu gör man annat som att koppla av några dagar och gör annat.

Men tagit städningen som en avkopplande meditationsstund och känner mig nöjd sen med resultatet.