fredag 16 oktober 2020

TAMA ÄLGEN LABAN...

 

En man boende på landet fått ta hand om en älgkalv. som han haft som tam älg. Nu är det så, denna vuxna älgtjur har rymt från hans lantegendom, under byns älgjakt.

Att se skillnaden på vild älg och denna trevliga tama älgtjur är inte lätt. Men ett gott råd är väl det finns halsband för hundar med blinkande olika ljusfärger och storlekar, reflexselar och klingande koskällor. 

Hoppas han klarar sig. Men han kanske har gjort sitt som tama älg. Och en ny älgkalv är ankommande, med nya utmaningar för denna älgälskande person.

Eller ett helt nytt djurart, med nya utmaningar. 😉



SNÖN KOMMER...

 

Slutet på oktober då tänker man snart är det jul med snö. Den 18/10 kommer det att snöa i Skellefteå.

Det är några veckor för tidigt, det blir några extra veckor med snöskottning. Vissa känner tydligen...


Men jag vill följa tradition, med kyla i oktober och november med snö och snöskottning. Så då tänker man ...




söndag 4 oktober 2020

VÅRAT STRESSADE EGO...


 I dagens samhälle är vi alla inställda på att samhället måste i alla sektorer fungera dygnet runt. Och att vi ska förbruka och konsumera lika mycket som vi gjort före COVID-19.

Om vi istället för att stressa vidare och känner den mentala stressen då man blir sjuk med feber och förkylning. Försöker på snabbaste möjliga tid kurera sjukdomen. Lyssna på kroppen och ge dig tid i lugn och ro sova och vila ut, så kroppen får tid att läka bort sjukdomen i sin egen takt.

Våra egon stoppar oss från att leva ett liv med glad och ljus livsstämning. Våra egon vill ha konstant beröm, beundran, applåder, erkännande och materiella saker, helst på en gång. Och när dessa saker blir helt drivande krafter i våra liv, förlorar du kontakten med din inre själv.

Vi föddes för att vara glada, ta pauser i livets arbetsliv för att få energi och känna livsglädje. Så om vi inte i sjukdom drar ner vårat livstempo och låter kroppen läka i sin egen takt. Låta våra tankar och sinnen löpa fritt en period, kan göra att du ser helt nya saker i naturen där du bor du förut inte verkligen sett eller inser att det är dags att börja ett nytt livsprojekt. För att lyssna på den inre själen utan internet eller teve kan faktiskt höja livsnjutningen och livsglädjen. Och få en att ta steget in i något nytt. Eller sitta i tystnad och läsa en bra bok, för ett tag. Att slippa alla måste, köpa och göra, utan bara existera. Att existera och vara tacksam att få existera.


Att sitta en tid i karantän för att reducera smittspridningen av pandemin, bära munskydd på offentliga platser som butiker, apotek. Och inte samlas i stora grupper verkar få vissa människor  tro ; vara ensam med mina egna tankar i min hjärna 😬😱, absolut inte. Jag följer stora grupperingar av likasinnade då slipper jag tänka för mycket.

Att få tänka själv och skapa sina egna åsikter. Sen uttala dom åsikterna, det ju mänsklig rättighet. Och får en att må bra...



fredag 2 oktober 2020

BARNEN I KRIGSZONER...

 

Ett barn som blir kränkt eller lever med hat och förakt från spädbarns år till tonåring, slutar inte älska sina föräldrar. Men slutar älska sig själv.

Och därmed livet. Det enda som ser är vuxna med andra åsikter hatar dom och önskar dom döda, då dom ser olika länders bombplan över sina bostäder. Och bomberna dödar deras anhöriga. Det finns barn i dessa krigszoner dom levt flera år med krig , drömmer om fred, får vara friska och gå i skola. Det är en önskan för december om julefrid och barn ska få uppleva en jul med glädje, några nätters sömn och äta god mat utan att dö under tiden man kopplar för för en stund med att äta sig mätt.




KANELBULLENS DAG...

 

På söndag 4/10 är det kanelbullens dag, det är en dag då svenskar fikar vid alla möjliga tillfällen kaffe och kanelbullar.

Min mormor, bakade mycket kanelbullar, förutom kanel och strösocker i bullarna hade hon lite vanillinsocker . Och oss barnbarn gav hon kanelbullar med varm choklad. Det minns jag från min barndom.





HÖSTEN PÅ RIKTIGT ANLÄNT...

 

Nu i Skellefteå börjar hösten anlända på allvar, för nu regnar löven ner och täcker mark och vägar med gulnande vissna höstlöv. Vilket blir för fordonen lövhalka i hög fart.

Sen om 30 dagar till, höstkyla och blank is väntar. Sen återstår det när snön detta år behagar komma. Och om vi i november och december får några otrevliga jobbiga snökanoner. Med mycket och tunga snöskottande dagar 😬.

Mina ärade medmänniskor, det är bara att inse vi människor har våra prövningar genom vardagslivet värs vi än i världen befinner oss.


Tack för ordet gott folk...