tisdag 31 december 2019

2020 BÖRJAR MED...

Det är ingen snöstorm direkt, men lätt snöfall i Skellefteå nu på morgon. Och det är okej att börja nya året på det sättet.

Nej, nu blir det morgonfika denna lediga dag på nya året, för oss svenskar varje fall. Tända ljus i morgonmörkret och mys fika alltså...

Ha en bra nyårsdag, gott folk...



onsdag 25 december 2019

MILD DECEMBER...

Här i Skellefteå har det varit milda temperaturer samtidigt har jag varit glad för det och inte snöat så mycket, vilket har inneburit mindre snöskottning med värkande rygg. Och med milda temperaturer har det blivit mindre elräkning, men med julbelysning lite större elräkning än vanligt.

Samtidigt som man känner glädje ekonomiskt så miljömässigt blir man inte lika lycklig.


torsdag 19 december 2019

ÖNSKAR ER ALLA...

Önskar er alla en fridfull och mysig fredag och helg. Några dagar innan julafton...



ATT VARA HUND I JULETID...

Tänk dig att vara hund och ensam herre på täppan med familjen i huset. så tar familjen in julgran som har några söta varelser som gör mig som hund ointressant...


Ekorrar som vill ha nötter och människornas uppmärksamhet...


ATT KLÄ JULGRAN...

Tänk dig du har huggit en julgran och låtit den stå ute och vila för att ta in den. Sen börjar  du med julmusik spelandes klä julgranen, fått upp ditt julgransglitter och julgransbollar.
Då hör du knackande på julgranbollarna och ett tjattrande ljud. Du går försiktigt mot granen och särar på några kvistar och vad du ser..,


Julen är barnens fredliga högtid...

tisdag 17 december 2019

RYSK UBÅT UTANFÖR NORGE...

I april 1989 började en rysk ubåt utanför Norge kust att brinna, denna ubåt var nukleärt driven.

Nu utanför skrovet på den sjunkna ubåten har det visat väldigt höga radioaktiva mätningar, vilket i praktiken betyder att ubåten läcker radioaktivitet som är ohälsosamt höga i havsmiljö.


fredag 13 december 2019

OSTRON...

Jag har tänkt testa något nytt, äta ostron. Hittade ett recept på nätet marinad för ostron. Det föll mig i smaken. till och med köpt in en ostronkniv.

La citroner i timme i vatten så gifterna från skalet reducerats, sen rev jag citronskalen. Finhackade bladpersilja. Och prepper som jag är så gjorde jag knyten som jag la in i frysen. Och hällde citronjuicen i flaska med kork in i kylen.
Kände det var dags att pröva nytt för smaklökarna här i jul.



onsdag 4 december 2019

CITRUSFRUKTER...

Då jag gjorde apelsin nektarinmarmelad så la jag apelsinerna i en vattenskål med kallt vatten för att dra ut gifterna ur skalet innan jag rev apelsinskal. Det gäller alla citrusfrukter om man ska använda skalet i dressing och matlagning.

Man i forskning har gjort upptäckter att citrus frukter har höga gifthalter från bekämpningsmedel. Så med att lägga dom i vattenskål 1 timma innan användning reducerar halterna av gifter i våra kroppar inser jag.


DECEMBER 2019...

Sover som en stock, sen då man vaknar och tittar ut ser man det är +5 grader Celsius ute och vägen är en isbana.

Tittar ut på balkongen och den är snöfri, då inombords känner man...
Att man slipper skotta snö, det är tredje dagen. Milda temperatur ute innebär mindre elräkning. Så då inser man isen uppe i Arktis smälter verkligen snabbt, då vi i Sverige i mitt län har flera dagar med plusgrader i december.