lördag 15 februari 2020

DRÖMMEN OM ETT HUS...

I Sverige kan alla som har en fast inkomst och är bra på ekonomiplanera köpa ett hus på landet. Varje fall i norra delen av Sverige. Sen är det ju så att det är skillnad på vad man vill och vad som är förutbestämt åt en.

Att stressa till hus på landet, ska man inte göra. Det kan ekonomiskt straffa sig. Gå på en den inre magkänslan, då blir det rätt. Att ge sig tid, se till att du har budget för det. Betala av största delen av lånet första 2 åren och sen betala av sen i lugnare stabil takt utan oro för räntehöjningar. 

Drömma om ett gigantiskt palats, som singel intresserar mig inte. Men ett hus som fyller sin funktion för dig, ställe som gör att du känner dig hemma och avslappnad. Sen inse att det du hade i din förra bostad lämnar du och går in i nytt, innebär och nya intressen och nya vänner. Som gör gamla vänskap rinner automatisk ut i sanden och ny vänskap tar sin början dit du flyttat. 

Så inse att livet har olika faser, för en del är dom korta och intensiva snabba, med ett längre avslut. Andra har längre faser men få. Dom som är snabba hamnar lätt i fel saker och känner frustration för att inte livet går tillräckligt snabbt. Dom får längre avslut där dom känner sig utmattade men tomma på känslor. Dom som har längre faser, har ett långsammare tempo och är mer eftertänksamma. Och är mer försiktigare och förberedda på det mesta. dom har också ett stabilare liv.



TACKSAMHET...

Om vi skulle vara lite filosofiska ett tag. Vi har ju begränsad tid, på vår jord. Alla har vi olika livsöden som väntar oss.

Om vi från livets början pratar med våra barn att vi alla har en viss tid på våran jord, vad skulle dom vilja lämna för avtryck efter deras tid i ålderdom är över. Då skulle man inte jaga saker man inte kan få och som egentligen saknar betydelse.
Såg ett teveprogram från Ryssland om hustruskolan, unga välutbildade kvinnor gick till manliglärare som lärde dom män vill ha underdåniga ointelligenta vackra kvinnor. Och dom ville ha rika män , som gjorde till vackra lyxhustru. Och då började jag tänka då dom nåt målet. Flyttat in i snyggt lyxig bostad, fått alla lyxigkläder, märkesskor och märkesväskor och smycken som kan täcka deras kropp. Kommer dom att känna sig nöjda med att se vackra ut, trotts att dom fött barn och måste hålla kropp i trim och plastikoperera sig för att se unga och vackra ut. Då frågar man sig kommer dom känna sig intellektuellt stimulerade, känna att dom produktivt fått utveckla sina talanger till nya nivåer. Fått ihop sin egen första aktieportfölj med aktier, som ger lite egen inkomstförbättring inför ålderdomen med barnbarn och barn. Ha körkort och kunna själv köra bil dit hon själv vill fara med barn och till, från jobb.

En kvinna är en partner och mer än en älskarinna, vacker prydnad vid din arm. Att ha familj innebär att man jobbar gemensamt mot att ha bra ekonomi, ha tak över huvudet, undanlagt pengar till barnens körkort, grunden till deras första bil. Att ha gemensamt spara ihop till familjens semester. Och se det som en gemensam belöning. Men också kunna unna sig en mysig utekväll med frun, som 2 vuxna utan barn. Att få tid och utrymme för sig själv mellan varven, som då maken tar ut barnen några timmar och frun har några timmar för sig själv.

Bara att se till göra små saker för sig själv, kan innebära njuta av en god kopp kaffe med något till, med favorit musik spelandes. Det kan vi alla behöva mellan varven och känna tacksamhet för det lilla mer. Och större positiva överraskningar se dom som en bonus. 



onsdag 5 februari 2020

KIRK DOUGLAS...

Kirk Douglas har jag sett i ett antal vildavestern filmer, han tyckte jag var en briljant skådespelare. Tänk han levde 103 år, helt otroligt.

VILA I FRID KIRK...

TACK FÖR VI HAR EN DEL AV DIG KVAR, DIN SON OCKSÅ EN BRILJANT SKÅDESPELARE...


FULLMÅNE...

Nu då jag vaknade på morgon så upptäckte jag det var fullmåne i Skellefteå och lite kallt ute.

Första tanke som kom i mitt huvud, tack och lov jag slapp börja morgon med att skotta. Tänk man kan faktiskt känna tacksamhet för det lilla i det stora hela.